Kreativt

Hur du gör dina egna ljus (DYI Candles)

Med tillkomsten av masstillverkade ljus på 1800-talet (för att inte tala om elektriska lampor) försvann ljustillverkningen från listan över vanliga, pågående hushållssysslor. Men maskingjorda ljus har helt enkelt inte de vackra formerna eller de frodiga färgerna som hemmagjorda ljus. Och även att lära sig grunderna i hantverket ger rika belöningar. Verktygen och metoderna för hemtillverkning av ljus är nästan lika enkla idag som de var för fem tusen år sedan. Här får du lära dig hur du gör hällde ljus med smält vax, samt rullade och utskurna ljus med vaxark. Resultaten är inte bara vackra, utan de är också användbara och är utmärkta presenter.

Verktyg och material

Först behöver du ditt vax och tillsatser. Vax av god kvalitet brinner rent och långsamt. Helt naturligt bivax har en underbar blek gyllene färg och en svag honungsdoft. Sojavax, gjord av sojabönor, är ett annat naturligt alternativ. Petroleumbaserat paraffinvax är billigare och säljs i pärlpellets. Vax säljs i block för hällde ljus och i ark för rullade och skurna ljus; ark är vanligtvis bivax. För upphällda ljus kan du spara pengar genom att blanda bivax med ett paraffin som har en liknande smältpunkt (det kommer att markeras på förpackningen), men använd en majoritet av bivax för att behålla sin karakteristiska bleka nyans. Tillsatser – stearinsyra är en vanlig sådan – används ofta för att göra paraffinvax hårdare, färgerna mer ogenomskinliga och ljusen långsammare att brinna. Du kan köpa vax som redan innehåller tillsatser och formuleringar speciellt för votivljus, pelare eller andra former, men ett allmänt vax bör passa de flesta projekt.

Då behöver du formar. Du kommer att upptäcka att antalet formar som finns tillgängliga idag är imponerande och inspirerande. Enkla former som rundor, ovaler, rutor och stjärnor är ofta gjorda av metall. Mer invecklade formar kan vara gjorda av plast eller flexibelt gummi. Färgpigment som används för att färga smält vax finns i flera former, inklusive block, kakor, chips, flingor och vätskor. ArtMinds Liquid Dye Color Kit är ett bra startpaket för nybörjare; tillsätt droppar till det smälta vaxet gradvis tills önskad färg uppnås.

Sist men inte minst behöver du en veke för att brinna. Din ljusform bör komma med instruktioner om vilken typ av veke du ska använda, men i allmänhet kommer du att använda tunnare vekar för små ljus och tjockare vekar för större ljus. (Om en veke är för tunn blir lågan liten och kan släckas när den brinner. Om en veke är för tjock kommer lågan att smälta vaxet för snabbt.) Kontrollera att veken fungerar med din vaxtyp ; platt flätad bomull är en bra allmän veke. Fyrkantigt flätade bomullsvekar är kraftigare och bra för större ljus. Kärnade vekar, vanligtvis med en zinkkärna, är styvare. Använd den här typen för votiv- och behållarljus, och se till att använda vekar med metallflikar i ena änden (du kan köpa vekar med flikar, eller köpa flikarna separat och sätta dem på dig själv) för att hjälpa vekarna att stå upp.

Doftljus

Att lägga till doft till handgjorda ljus är inte nödvändigt – i själva verket är det nästan synd att dölja den subtila honungsdoften av rent bivax. Om du vill göra doftljus, använd däremot naturliga eteriska oljor eller doftoljor avsedda för ljustillverkning, eftersom vissa oljor är brandfarliga. Naturliga eteriska oljor ($52 för fyra, vitruvi.com), den dyrare av de två, utvinns från bark, bär, rötter eller frön från en växt. Deras namn återspeglar växterna de kommer från – pepparmyntsolja och lavendelolja är två populära eteriska oljor. Doftoljor, som vanligtvis blandas med syntetiska oljor eller ämnen, kan göras för att efterlikna dofterna av eteriska oljor, så du hittar också pepparmynta och lavendeldoftoljor. Oljor med nyckfulla namn – ”Fresh Laundry” eller ”Christmas Morning” – är doftoljor. Människor kan vara känsliga för både eteriska oljor och doftoljor, så använd dem mycket försiktigt och extremt sparsamt enligt förpackningens instruktioner.

Målarljus

Skapa ljus i valfri nyans genom att blanda anpassade färger med ett förhållande mellan mängden vaxspån som används för att tona ett halvt kilo blekt bivax. Processen är dock inte exakt – resultaten beror både på storleken på spån och märket på färgämnet som används. Experimentera för att hitta färger du älskar – och håll dina egna anteckningar om hur mycket färgämne du använder så att du kan återskapa resultaten om du vill.


Hur man gör grundläggande hällande ljus
För att förbereda formen, belägg insidan med formsläppningsspray eller nonstick matlagningsspray. Fäst en längd av uppsugning på formen enligt dess instruktioner (vekespackel kan användas för att förhindra att vaxet läcker ut, stark tejp fungerar också).

Vänd på formen. Placera en penna, spett eller pinne över det öppna. Dra upp veken i mitten av formen och knyt den till pinnen, så att den förblir spänd när vaxet har hällts. Smält vax i mikrovågsugnen med 30 sekunders intervall tills det är helt flytande.

Häll det smälta vaxet i den förberedda formen tills det är cirka 1 1/2 tum under kanten. Använd grytlappar och placera den fyllda formen i ett kallvattenbad – en hink fungerar bra. (Detta kommer att kyla vaxet snabbare, men det är ett valfritt steg.) Låt formen sitta i cirka 30 minuter. När luftbubblor stiger till toppen bildas en liten brunn runt veken. Sätt in ett långt, tunt instrument, till exempel ett träspett, i brunnen för att tillåta luftbubblor att komma ut, fyll sedan brunnen till 3/4 med mer smält vax. Upprepa processen igen efter 45 minuter och ta sedan bort formen från vattenbadet. Låt formen svalna och stelna helt, upp till 24 timmar.

Ta bort kittet från botten för att frigöra veken. Arbeta från den andra änden, dra försiktigt ljuset från formen. Änden som var vid basen av formen kommer att vara toppen av ljuset. Trimma den veken till 1/4 tum och veken i andra änden (som var fäst vid pennan) i jämnhöjd med ljuset.

Märkt , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *